Przykłady podwójnej jakości

Podwójna jakość mogłaby być właściwie niezauważona. Nie zawsze to spostrzegamy bo trudno stwierdzić, że dany produkt może mieć lepsze składniki. Widzimy to wtedy gdy w innym kraju produkty składają się z lepszych składników. Częściej zauważają to mieszkańcy przygranicznych zachodnich miast. Tuż za granicą w sklepach są produkty o lepszym składzie. Wszyscy, którzy często wyjeżdżają na zachód wiedzą, że kawa, proszki, szampony są lepsze. Dla tego właśnie warto wiedzieć, które to są produkty gorszej jakości spotykane w Polsce.

Proszki do prania należą właśnie do tych produktów, gdzie spotykamy się ze zjawiskiem podwójnej jakości. Każdy wie że proszki z Niemiec są lepsze, bardziej wydajne, skuteczne i mają lepszy zapach. Nawet sprzedający reklamują się „Chemia z Niemiec”

podwójna jakość w proszkach do prania

Dezodoranty również należą do produktów w których stosuje się zjawisko podwójnej jakości.

dezodoranty podwójna jakośćChipsy należą do produktów, które mogą być zubożałe dla klienta w Polskim sklepie. Jako tłuszczu używa się oleju palmowego, który nie jest szczytem zdrowej żywności.

podwójna jakość występuje również w chipsach

Ciastka to też składniki, które co do jakości składników mają dużo do życzenia.

ciastka z gorszymi składnikami

Tutaj mamy do czynienia z konkretnym przykładem. Na górze zdjęcia ciastka z Niemiec.

podwójna jakość w ciastkach

Pasty do zębów też posiadają gorsze składniki.

pasty do zębów z gorszymi składnikamiSoki tutaj również producenci mają wielkie pole do popisu przy stosowaniu podwójnej jakości.

soki gorszej jakości w Polsce niż w innych krajach

Płyny do mycia naczyń także mogą mieć większą wydajność.

płyn do mycia naczyń podwójna jakośćKawa to również produkt, w którym mogą występować różne nieprzyjazne zjawiska. W tym przypadku zjawisko podwójnej jakości.

kawa podwójna jakośćWszelkiego rodzaju batony, szczególnie dla nieświadomych dzieci. Dlatego rodzice powinni wiedzieć, że w tych produktach pojawia się zjawisko podwójnej jakości. Stosowane są gorsze składniki, takie jak olej palmowy, syrop glukozowo-fruktozowy i wiele innych niespodzianek o których będziemy pisali w innych artykułach.

czekolada podwójna jakośćJak widać w załączonych przykładach zjawisko podwójnej pojawia się w wielu produktach. Mimo walki z tym procederem i nakładaniem wysokich kar, producenci nadal to stosują, zmieniają nieco wygląd opakowania i już wszystko jest w porządku. Tylko świadomość i wiedza konsumenta pozwoli w pełni wyeliminować ten proceder.