Kostki rosołowe

Kostki rosołowe Winiary, Knor
wygląd opakowania – estetyczny, skład podany w sposób czytelny użyte składniki (wybrane): utwardzony tłuszcz roślinny, glutaminian monosodowy (wzmacniacz smaku) E 621, E 635 – rybonukleotydy disodowe– wzmacniacz smaku i zapachu, karmel amoniakalny, E150C, Olej palmowy krótkie informacje dotyczące składników:
– utwardzony tłuszcz roślinny jest szkodliwy dla zdrowia z dwu zasadniczych powodów: po pierwsze podwyższają poziom „”złego”” cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi oraz wpływają niekorzystnie na poziom „”dobrego”” cholesterolu HDL. Spożywanie takich tłuszczy może prowadzić do poważnych chorób układu krwionośnego, w tym miażdżycy, chorób serca a także otyłości, cukrzycy i obniżenia odporności.
– glutaminian monosodowy (wzmacniacz smaku) E 621 – zbyt duże spożycie tego dodatku jest posądzane m.in. o bóle migrenowe, ślepotę, uderzenia gorąca czy wzmaganie astmy u chorych na nią. Może zawierać GMO.
– Olej palmowy zawiera do 45 proc. niekorzystnych dla organizmu nasyconych kwasów tłuszczowych, sprzyjających otyłości, cukrzycy typu II i wzrostowi „złego” cholesterolu LDL we krwi.
E 635 – rybonukleotydy disodowe – Spożywane w zbyt dużych ilościach mogą powodować nadpobudliwość.
– karmel amoniakalny, E150C, barwnik barwi na brązowo, należy unikać. Wywołuje nadpobudliwość, może być przyczyną chorób wątroby, żołądka oraz problemów z płodnością
producenci: Unilever Polska Sp. z o.o.ul.
Domaniewska 49, 02-672 Warszawa; 62-800
Kalisz skr. Poczt. 33 www.winiary.pl

ocena:
opakowanie – 5, oznakowanie – 5, zawartość składników – 1, chwyt reklamowy – „bez konserwantów” – 0, (bez konserwantów, ale z innymi ciekawymi składnikami.

Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.