Często zastanawiamy się co może znajdować się w naszych ulubionych potrawach. Na co należałoby zwrócić uwagę, które składniki nie do końca pasują do składu danego produktu. Te wszystkie ciekawostki kryją się pod symbolem „E” i trzema cyferkami. Dlaczego oznaczamy dodatki chemiczne w ten sposób? Otóż oznacza to po prostu nasz kontynent, Europę. Jest to kod dodatku do żywności bezpieczny i dopuszczony przez Unię Europejską do spożycia. Pod różnymi „E” kryją się konserwanty, barwniki, wzmacniacze, stabilizatory i inne składniki dziwnie brzmiące. Czemu służą i czy rzeczywiście są one bezpieczne będziemy starali się opisać w cyklu artykułów. Co kryje symbol „E” i trzy cyferki ?
Pierwsze „E” o E100 do E199 są to barwniki
E200 – E299 to konserwanty
E300 – E399 – przeciwutleniacze
E400 – E499 – stabilizatory
E500 – E599 – dodatki różne
E600 – E699 – wzmacniacz (zapachu i smaku)
E700 – E799 – antybiotyki
E800 – E1299 – dodatki różne
E1400 – E1500 – modyfikowane skrobie
W kolejny artykułach będziemy opisywali barwniki czyli od E100 do E199.
Zapraszamy do lektury i prosimy o wpisywanie swoich uwag, spostrzeżeń oraz podzielenia się własną wiedzą, abyśmy wspólnie mogli stworzyć Encyklopedie dodatków do żywności. Posiadanie odpowiedniej wiedzy pozwoli nam na unikanie produktów w których znajdują się substancje wątpliwej jakości. Nie obwiniałbym producentów za stosowanie tych substancji, wymusza na nich rynek, który preferuje niską cenę i długie terminy ważności.

Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.