Żywność oferowana w Polsce często różni się od tej, która jest na zachodzie. Przykładem nie będą np. herbatniki maślane firmy Leibniz. Otóż te produkowane w Polsce zawierają mniej masła, za to więcej oleju Palmowego, którego wartość w niektórych krajach została doceniona i zakazano go stosować. Takich producentów na rynku Polskim jest wielu produktów jest wiele, którzy chcą dorównać „jakością” do przedstawianego wyżej przykładu. Nie chcemy wymieniać kolejnych firm, które stosują taki proceder. Chcielibyśmy w naszych artykułach zwrócić uwagę na grupy produktów zwierających substancje wątpliwej jakości. Będą to przede wszystkim dania gotowe, słodycze, napoje, wędliny i wiele innych wysoko przetworzone produktów, ale również w tej grupie również znajdują o dziwo surówki. Dlaczego taki proceder utrzymuje się na rynku. Przede wszystkim czynnik ekonomiczny: wyprodukować tanio, z długim okresem trwałości. Drugim bardzo ważnym elementem jest mała wiedza konsumenta. W kolejnych artykułach będziemy wskazywali grupy produktów, które zawierają substancje i związki chemiczne niekoniecznie zdrowe dla naszego organizmu.

Bookmark the permalink.

Comments are closed